Wednesday, December 7, 2011

Draw lagi...

Takde makcik cleaner nak ambik gambar

Nampaknya Baha sekarang sudah boleh dipanggil pakar draw apabila beliau berjaya menDRAWkan ketiga-tiga lawan beliau Ariez, Wan Mahadzir dan Nasero. Kesemua game berjaya dilangsungkan di Stadium Sultan Muhammad ke IV tanpa disaksikan oleh beribu-beribu penyokong The Red Knights. Dalam permainan Ariez vs Baha, kedua-dua pemain bermurah hati menyedekahkan Rook kepada lawan masing-masing, menyebabkan kedua-dua bersetuju bahawa mereka berdua adalah seorang yang pemurah. Walaupun tulisan tangan Ariez teruk gile, tapi berbekalkan pengalaman seorang cikgu, Azizul berjaya mengungkai misteri yang tersirat dan tersurat (ada salah tulis move lagi). Saksikan game mereka:
Ini dia tulisan tersobut...


Game Mahadzir vs Baha pula pada mulanya penuh dengan api. Namun, setelah semua buah accident sesama sendiri, hanya tinggal Bishop lain colour yang teorinya seri. Tapi kedua-duanya masih berdegil berpusing-pusing di tempat kejadian, sehingga cikgu Azizul tidak dapat memasukkan kesemua moves yang ada dalam scoresheet kerana threefold repetition telah berlaku seawal gerakan ke - 59. Saksikan:
Diorang ni main sampai tak perasan 3-fold repetition


Game yang ketiga Baha vs Nasrul, bermula dengan garang apabila Nasrul dengan berani membentangkan Benko Gambit untuk dibahaskan. Baha dengan selamba memilih untuk castling secara manual apabila menukar Bishop di petak f1. Setelah sesi penyusunan buah selesai, Baha memulakan rentak dengan menolak pawn f sampai ke petak f6 untuk checkmate, tetapi Nasrul masuk ikut pintu belakang dan memaksa pertukaran Queen. Game bersambung dengan perlumbaan pawn, tapi kedua-duanya bersetuju bahawa perlumbaan tersebut akan mencemarkan kredibiliti game yang indah ini. Saksikan:
No comments:

Post a Comment