Saturday, December 10, 2011

T.A.M.A.T.

Akhirnya, selesai 1st Kelantan FIDE Rated dengan berakhirnya 3 perlawanan yang masih berbaki. Wan Mahadzir mendapat 2 mata penuh daripada perlawanan menentang Azlin dan juga Syed Azizi, manakala Syed Azizi menang perlawanan yang satu lagi menentang Ariez yang tetap dengan blundernya. Dalam perlawanan Norazlin vs Wan Mahadzir, Azlin membuat blunder dengan 19.Kf2 menyebabkan Maday berjaya menghabiskan kesemua pawn chain kepunyaan lawannya dengan menggunakan kuda beliau yang melakukan 6 gerakan yang bersimpang siur.
Live di chess.com

Perlawanan Ariez vs Syed Azizi disiarkan secara langsung di chess.com hasil usaha Cikgu Azizul dan merupakan satu perlawanan yang seimbang sehinggalah Ariez tiba-tiba mendapat kekuatan selepas menghirup beberapa teguk air (kopi janda?). Kekuatan tersobut membolehkan Ariez mendapat peluang untuk mencuri satu anak dinosour di petak a7. Namun demikian, dengan muka konfiden, Ariez memilih untuk tidak mengambil pawn tersebut, tapi menyerang dengan 27.Qc4?? Blunder ini menyebabkan Queennya mati untuk menghalang checkmate backrank membawa kepada kekalahan beliau.

Ariez vs Syed Azizi


Maday vs Syed Azizi

Perlawanan Wan Mahadzir vs Syed Azizi merupakan perlawanan antara 2 orang yg 'soft-spoken' bak kata Abe Mey. Tetapi permainan tersebut jauh daripada 'soft' kerana Wan Mahadzir bermain kasar menyerang Syed Azizi tanpa castling pun. Hanya setelah Syed Azizi lembik lotek baru lah dia castling. Namun, beliau terlepas untuk checkmate awal di gerakan ke 22 apabila dengan rakusnya merodok Bishop Syed Azizi (sepatutnya beliau menggerakkan 22.Rdh1 checkmate in 3 moves). Walaubagaimanapun, serangan beliau menyebabkan Syed Azizi menyerahkan Queen dan, bak kata omputeh, "the rest is a matter of technique". Saksikan.
Maka tamatlah riwayat 1st Kelantan FIDE Rated. Semoga bertemu lagi di 2nd Kelantan FIDE Rated, insha Allah...

MAJULAH CATUR UNTUK PCNK!

No comments:

Post a Comment